WTF Designin tarina

Autossa Raahe–Oulu-välillä, parkkipaikoilla, tuulikaapeissa, koulutuksissa, huoltoasemilla salamyhkäisissä aamukuuden tapaamisissa... Muun muassa näissä paikoissa laitettiin alulle aikoinaan tarina, jonka päähenkilö täytti vastikään kymmenen vuotta. Kyseessä on tietenkin kukapa – tai mikäpä – muu kuin WTF Design!

WTF Design ensimmäinen toimisto

Ensimmäisen toimiston pihalla oli trampoliini. Myös vakavasti otettava, trenssiin pukeutuva business-lady voi heittää saappaat jalasta ja hypellä hymy korvissa kuin pieni lapsi. Asialliset hommat hoidetaan, mutta tehdessä pitää olla kivaa. Pätee myös tänä päivänä.

 

WTF Designin tarina lähti aikoinaan liikkeelle kahden työkaveruksen yhteisillä työmatkoilla. Kuljettiin Raahesta Ouluun ja takaisin päivittäin – ulkopaikkakuntalaisille kerrottakoon, että kyseessä on 75 km matka suuntaansa, joka meidän leveysasteilla vie aikaa melko tarkkaan tunnin. Kummankin kaveruksen intohimo oli markkinoinnissa ja visuaalisessa suunnittelussa: sen avulla tuota päivittäistä työmatkaa jaksoikin ajella useamman vuoden ajan.

Eräänä iltapäivänä jossain kohtaa kasitietä jompikumpi lausui ääneen yhteisen ajatuksen: voisiko tätä tehdä itse, omaan piikkiin, yrittäjänä?

Siitä se ajatus sitten lähti: varovaisesta haaveesta rohkeasti käytännön toteutukseen. Ilmoittauduttiin yrittäjäkurssille, hiottiin liiketoimintasuunnitelmaa, haarukoitiin asiakashankintaa, pohdittiin rahoitusta, kartoitettiin sopivia toimitiloja ja mietittiin, millainen se meidän oma yritys voisi hengeltään olla. Millaisessa työpaikassa olisi mukavaa tehdä töitä ja minkä vuoksi haluaisi nousta aamulla tikkana pystyyn, vaikka ei niin aamuihminen olisikaan? Yritys To Do -listaa paukuttaessa saatiin ruksittua kohdat yksi kerrallaan: löytyi tilat, järjestyi rahoitus ja syntyi oma tapa elää sitä meille niin makeaa WTF-elämää.

Niin siinä sitten kävi, että mainostoimisto WTF Design Oy syntyi rohkeana, iloisena ja uteliaana syksyllä 2008, keskelle ensimmäisiä puheita taantumasta ja talouden notkahduksista. Uuden yrittäjän epävarma mieli yritti heittää välillä ilmoille puolittaista tämä oli sitten tässä -ajatusta, mutta sitkeä sisäinen sinnikko ei halunnut antaa periksi. Päätettiin, että tehdään vaan kahta kovemmin töitä, niin yritys näkee ensimmäisen ja jopa sitä seuraavatkin syntymäpäivät.

 

WTF Designin 3-vuotissynttärit vuonna 2011

Kolmevuotissynttäreitä juhlittiin Miran kanssa kakkukahvien merkeissä vuonna 2011. 

 

Iloksemme syntymäpäiviä tuli useampia. Saimme pienestä koostamme huolimatta kohtalaisen isojakin asiakkuuksia. Saimme kiitosta rohkeudesta, ammattitaidosta ja konseptiajattelusta. Jotkut tosin sanoivat meitä välillä hulluksi, kun me pöljät hyppäsimme vakituisesta työstä ja neljän viikon kesälomista keskelle yrittämisen epävarmuutta. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä usko tekemiseen oli luja. Ja ennen kaikkea: halusimme tehdä kovasti töitä. 

Meidän kummankaan taustalta ei löytynyt yrittäjäperhettä tai -esikuvaa, taloudellisesta tuesta puhumattakaan. Perustamisvaiheessa takasimme itse henkilökohtaisen lainan yritykselle ja lähtökohta oli, että työtä tehdään niin, että siitä saa nostettua palkkaa. Aluksi toki pienempää, mutta jatkossa sitten suurempaa. Kehittämistä ja uuden oppimista tehtiin tämän ajatusmallin ehdoilla – toisin, kuin monessa kasvuyrityksessä, joissa yrittäjän toimeentulo on turvattu muilla keinoin. Tällä mallilla mentiin, ja se sopi meille. Töitä tehtiin lujasti, ja tehdään edelleen. 

 

WTF Design jalkikasvu toimistolla

Jälkikasvu on ollut aina tervetullut viettämään aikaa toimistolle. Kuvassa yrittäjän tytär Jenna, joka tunnetaan tänä päivänä myös näppäräsormisena WTF-assarina.

 

Kävi sitten myös niin, että kaksi yrittäjää ajautui aikaa myöten eri suuntiin, ilman draamaa tai isompaa kriisiä. Yksissä tuumin päätimme, että vain toinen meistä jatkaa yrittäjänä ja toinen toteuttaa intohimoaan toisaalla. Ystävyys säilyi ja yhteistyötä tehdään edelleen – vain hieman eri tavalla kuin aiemmin. 

Tänäkin päivänä WTF Designin luonteessa näkyvät ne samat piirteet mitä syntyhetkelläkin: se on edelleen rohkea, iloinen ja utelias, mutta iän, kokemuksen ja kouluttautumisen myötä tekemiseen on tullut insinöörimäistä tehokkuutta ja monialaista asiantuntijuutta. Luovuutensa ansiosta se kykenee pienestä koostaan huolimatta palvelemaan isojakin asiakkuuksia. Se uskoo entistä lujemmin omaan osaamiseen ja tekemiseen, ja haluaa säilyttää jatkossakin intohimon ja kiinnostuksen omaa alaansa kohtaan. Passion for business, kuten sanotaan. 

 

WTF Design asiakaspalaverissa


Meillä palaverit päätyvät usein selfieen. Näin kertyy arkistoihin hauskoja muistoja yhteisestä tekemisestä! Kuvassa Nuoriso- ja liikunta-alan ammattilaiset ry -ammattiyhdistyksen hallitus ja brändiuudistustyöryhmä projektin aloituspalaverissa.

 

Kiitos Mira yhteisestä synnytystarinasta ja matkasta, sitä on huikeaa muistella! WTF Design jatkaa matkaa samalla sielunmaisemalla kuin perustettaessa. Tämä on edelleen paras paikka toteuttaa omaa intohimoaan ja olla kokeilunhaluinen. Yhdessä perustetun kivijalan päälle on ollut hyvä rakentaa WTF-elämää, joka kestää tyynet ja tyrskyt. Ja joka maistuu edelleen niin makealta!

On aika kliseistä todeta, että en vaihtaisi päivääkään pois, mutta minun kohdalla se pitää paikkansa. Kymmeneen vuoteen on mahtunut toki muutama sadepäivä, mutta enimmäkseen WTF-elämää saa nautiskella kotoisassa myötätuulessa ja auringonpaisteessa – ja ne muutamat sadepäivätkin yleensä saavat jonkun uuden siemenen itämään, josta kehkeytyy aikaa myöten tavalla tai toisella hyvää. Tekeminen tyydyttää insinöörin uteliasta luonnetta ja tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan. Matkaa ei tarvitse taittaa yksin, siitä kiitos upealle WTF-tiimille, yhteistyökumppaneille ja ennen kaikkea asiakkaille.

Tämä oli tarina meistä, meidän syntyhistoriasta ja ensimmäisestä kymmenestä vuodesta. Seuraavaa kymmentä vuotta odotan uteliaana – mitenkäs muutenkaan! 

 

P.S. Ja niille vuosien takaisille varoittelijoille tiedoksi: ne pitkät kesälomatkin ovat tehneet paluun. :)

 

sanna Sanna Paakkonen

Master of WTF Design, brändinrakentaja, perustajaosakas

Tutustu kirjoittajaan

Mainostoimistoelämää
sanna

Sanna Paakkonen

Master of WTF Design, brändinrakentaja, perustajaosakas

sanna@wtfdesign.fi

Aiheet:

Mainostoimistoelämää

Jaa somessa: