Yrittäjyysviikon nostalgiamuistelut WTF Designin ensimetreistä

Parhaillaan eletään yrittäjyysviikkoa, jonka myötä on ollut monenlaista tapahtumaa ja tempausta ympäri Suomea. WTF Designin yrittäjänä olen viettänyt juhlaviikkoa parhaissa merkeissä, eli töitä tehden. Opiskelijatapaamisen myötä intouduin muistelemaan WTF Designin alkumetrejä, tässä hieman nostalgiaa niiltä ajoilta teillekin!
WTF Designin tarina

Kuva yrittäjyyden alkumetreiltä ensimmäisen toimiston pihalla, jossa oli trampoliini talon omistajan jälkijasvua varten. Siitä se ajatus usein sitten lähti...

 

Ajatus omasta mainostoimistosta syntyi jossain Raahe–Oulu-välillä, elettiin ehkä vuotta 2007. Ajelin tuolloin Mira-kollegan kanssa samaa 150 km päivittäistä työmatkaa, ja ajellessa oli hyvää aikaa heitellä ideoita ilmaan, niin hyviä kuin huonojakin. Pitäähän sitä jotakin piristystä olla pitkälle, tylsälle tietaipaleelle. Kumpikin rakastimme ammattiamme visuaalisen viestinnän ammattilaisina, mutta se päivittäinen parituntinen autossa ei ollut kummankaan mieleen. Olisihan sen ajan voinut tehokkaamminkin käyttää. Ajellessa kypsyikin ajatus omasta mainostoimistosta iki-ihanassa kotikaupungissa, Raahessa.

Yritystä perustaessa käytiin yrittäjyyskursseilla, starttirahaneuvotteluissa, pohdittiin vakuutuksia, veroja ja kirjanpitoa, mietittiin omaa visuaalista ilmettä ja toimitiloja. Montako konetta, mitä ohjelmia, millaiset printterit, kamerat, kännykät, kynät, kumit ja ikkunaverhot? Päätettiin panostaa rajalliset varat työvälineisiin, ja hommattiinkin parhaat mahdolliset koneet, ohjelmat ja laitteet. Sisustuksessa sitten pihistettiin: tiukalla tonnin budjetilla haettiin naapurimaan huonekalujätistä kaikki kalusteet työpöydistä ja tuoleista neukkariryhmään, roskiksiin, laatikostoihin, kattolamppuihin, käsipyyhkeisiin, kattokruunuihin ja pikkulusikoihin asti. Kaikki oli niin uutta ja jännää!

Kuumottavin alkuvaiheen tilanne oli, kun meidät pyydettiin puhumaan vankalla kolmen kuukauden kokemuksella yrittämisestä entisen työpaikan järjestämään tapahtumaan. Eihän siitä siinä vaiheessa tiennyt oikeasti yhtään mitään, mutta ensimmäiset asiakkaat oli kuitenkin hankittu ja laskujakin laitettu, joten yrittäjiähän me olimme kovastikin, me keltanokat.

Tiet veivät Miran kanssa eri suuntaan joitakin vuosia sitten, mutta ystäviä olemme edelleen. Tänä päivänä Mira toteuttaa intohimoaan visuaalista viestintää kohtaan opettajana Lybeckerin opistolla, ja viimeksi eilen Mira vieraili opiskelijaryhmänsä kanssa toimistolla kuulemassa ajatuksiani mainostoimistoelämästä ja yrittäjyydestä, vapaudesta ja vastuusta, haasteista ja yrittäjyyden parhaista puolista. Jälkimmäisiä on onneksi paljon, muuten tässä ei varmaan mitään järkeä olisikaan.

Hullunrohkea hyppy vakituisesta työstä, säännöllisistä vuosilomista keskelle epävarmuutta – siltä se ulkopuolisten silmin aikoinaan vaikutti, ja olihan siinä totuudensiemenkin mukana. Sama epävarmuus vaivaa luonnollisesti edelleen, mutta kukapa se huomisesta vakipaikassakaan tietää. Epävarmuuden kanssa kuitenkin oppii elämään, eikä siitä ole ollut häiriötä yöunillekaan enää vuosikausiin.

Innokkuus, sinnikkyys ja usko omaan tekemiseen on kantanut lokakuusta 2008 asti, ja tekeminen maistuu hyvältä edelleen. Utelias insinööriluonne nauttii saadessaan opetella jatkuvasti uutta ja jokaisen työn kohdalla olen kiitollinen siitä, että olen onnistunut rakentamaan luottamussuhteen asiakkaaseen. Tylsiä hetkiä ei ole, ja yrittäjyysvuosien aikana olen saanut paljon uusia ystäviä, tuttavia, verkostoja, kokemuksia ja ennen kaikkea pitänyt hauskaa.

Näillä miettein kohti täyttä kymmentä. 

 

sanna Sanna Paakkonen

Master of WTF Design, brändinrakentaja, perustajaosakas

Tutustu kirjoittajaan

Mainostoimistoelämää
sanna

Sanna Paakkonen

Master of WTF Design, brändinrakentaja, perustajaosakas

sanna@wtfdesign.fi

Aiheet:

Mainostoimistoelämää

Jaa somessa: