Koska olen yrittäjä...

…, tiedän, että sinappipullosta haju ei lähde pesemälläkään ja että vessan peilin kautta saa kaverin kanssa hauskimmat selfiet. Koska olen yrittäjä, tiedän sadan metrin tarkkuudella välimatkat kotoa lähiympäristöön – kiitos juoksukoulun elvyttämän juoksuharrastuksen ja iPhonessa lenkkien pituuksia laskevan RunKeeper-sovelluksen. Tiedän myös, mitä tarkoittaa tj:n some-jumppa, tykkäämistalous tai rusinat business-pullassa.

5.9. oli valtakunnallinen Yrittäjän päivä, jonka vietin Oulussa erinäisissä yrittäjille järjestetyissä tilaisuuksissa Kärppä-matsia myöten. Tuota aurinkoista perjantaipäivää siivitti erityisen positiivinen pössis: tämä päivä on Meidän Päivämme. Melkein käsin kosketeltavissa oleva yrittäjien me-henki pisti minut miettimään vähän syvällisemmin, mitä yrittäjyys on, mitä omat yrittäjävuodet ovat antaneet ja mitä yrittäjyys tarkoittaa omalle lähipiirille tai yrittäjäystäville.

Teini-ikäisen tyttäreni mielestä yrittäjyys on kiirettä, mutta itse yrittäjä on siitä huolimatta useimmiten hyvällä tuulella. Vanhempani puolestaan sanovat yrittäjän olevan vaativa itselleen ja muille. Tahto on kova, mutta sydän lämmin.

Hallituskavereilleni yrittäjyys ja toiminta yrittäjäyhdistyksessä ovat tuoneet eteen savusaunan ja jäiset kylvyt, yrittäjätapahtumien voimakkaat yhteisöllisyyden tunteet, yhteisen kielen yrityksen koosta riippumatta, tansseja tuntemattomien kanssa, kokemuksen hyväksytyksi tulemista, pitkät iltapuvut ja naamiaiset, luissa ja ytimissä asti tuntuvat Imatran kosken pauhut, nopeasti kävelemisen taidon, kyvyn vetäistä vartin välikuolemat toimiston sohvalla, henkisen kuminauhan venyttämisen yli oman mukavuusalueen sekä lukuisia ystäviä ja tuttavia.

Minulle vakituisen työpaikan jättäminen yrittäjyyshaihattelun vuoksi tuntui aikoinaan täysin pähkähullulta hypyltä tuntemattomaan, mutta usko omaan tekemiseen on kantanut. Olisin monta elämystä, muistoa ja ystävää köyhempi, jos en olisi uskaltanut hypätä. Enkä tietäisi, että Punanaamiolta saa parhaat afroperuukit.

sannasalo

Tutustu kirjoittajaan

Mainostoimistoelämää

Jaa somessa: