Verkkosivustot & muu digi|

Julkaisujärjestelmät vertailussa: Concrete CMS vs WordPress

Mikä on paras julkaisujärjestelmä? Siihen emme löydä yksimielistä vastausta, mutta nyt vertailussa on kaksi WTF Designin suosimaa CMS-järjestelmää: Concrete CMS ja WordPress.

Julkaisujärjestelmä (CMS, Content Management System) on ohjelmisto, joka helpottaa verkkosivustojen sisällön hallintaa ja julkaisemista. Arvioiden mukaan suurin osa verkkosivustoista käyttää jonkinlaista julkaisujärjestelmää.

Selkeästi suosituin julkaisujärjestelmä on WordPress. Suositun titteli ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi paras joka tarkoitukseen. Me WTF:llä olemme käyttäneet myös vähemmän tunnettua Concrete CMS -julkaisujärjestelmää, joka on osoittautunut oivaksi alustaksi useille organisaatioiden sivustoille. Myös WordPressillä on paikkansa, ja se sopii hyvin tietyille sivustoille.

Tämä vertailu auttaa hahmottamaan eroja Concrete CMS- ja WordPress-julkaisujärjestelmissä.

1. Kohderyhmä

  • Concrete CMS sopii organisaatioille, jotka haluavat uniikin ja helposti ylläpidettävän sivuston "avaimet käteen" -tyyliin tilattuna. Tämä julkaisujärjestelmä on kehitetty erityisesti organisaatioiden tarpeita vastaavaksi, ja toimii myös hyvin mm. intranet- ja extranet-toteutuksiin.
    ConcreteCMS:ään luottavat sadattuhannet organisaatiot, mukaan lukien Fortune 500 -yritykset ja Yhdysvaltain armeija. (Lähde: Concrete CMS:n virallinen verkkosivusto)
  • WordPress on tunnettu suosiostaan tee-se-itse-taitajien keskuudessa, ja sopiikin hyvin blogin tai yksinkertaisen sivuston rakentamiseen pienelläkin teknisellä osaamisella. Kokeneempi kehittäjä voi myös loihtia WordPress-sivustosta yksilöllisemmän ja monipuolisemman.

2. Kustomoitavuus ja laajennettavuus

  • Concrete CMS tarjoaa tukevan pohjan kustomoinneille ja on kehittäjän käsissä mieluisa jatkokehitettävä. Sille on saatavilla rajallinen, mutta laadukas kattaus erilaisia lisäosia. Integraatioiden kehittäminen on mutkatonta, mm. Concreten sisäänrakennettujen REST API -rajapintatoimintojen ansiosta.
  • WordPressillä on valtava teema- ja lisäosavalikoima, minkä ansiosta se on hyvin laajennettavissa erilaisiin tarkoituksiin. Toisinaan jopa aiheuttaa valinnan vaikeutta. Verkkokauppatoteutuksiin tarjolla on suosittu WooCommerce-lisäosa.

3. Lisäosien tarve

  • Concrete CMS:ssä on itsessään riittävä kattaus sisäänrakennettuja toiminnallisuuksia hakukoneoptimoidun, monipuolisen ja yhtenäisen sivuston rakentamiseen. Yksinkertaisimmillaan sivusto ei tarvitse yhtään ulkopuolista lisäosaa. Kehittäjä voi tyylitellä sisäänrakennetut toiminnot vastaamaan sivun teemaa.
  • WordPress on pohjimmiltaan simppeli blogialusta. Sen kustomointi yrityksen tarpeita vastaavaksi sivustoksi vaatii lähes poikkeuksetta lisäosien asentamista. Lisäosat tarvitaan mm. hakukoneoptimointiin, lomakkeisiin, tiedostojen kansiointiin, monikielisyyteen ja tietoturvan parantamiseen.
    Suuri määrä lisäosia lisää kompleksisuutta, joka altistaa sivuston erilaisille yhteensopivuusongelmille ja vaikeuttaa hallintaa. Lisäosia hankkiessa tulee myös varautua lisenssimaksuihin.

4. Sivuston rakenne ja laajuus

  • Concrete CMS soveltuu mainiosti monitasoisten, laajojen ja monikielisten sivustojen ylläpitoon. Sen sisäänrakennettu sivukartta-toiminto ja monikielisyysrakenteet auttavat sivujen hallinnoinnissa.
  • WordPress taipuu tarvittaessa monipuolisiinkin toteutuksiin, mutta ei yllä Concreten tasolle laajempien sivustojen hallittavuudessa. WordPress on omiaan pienten ja yksinkertaisten sivustojen hallinnoinnissa.

5. Sisältöeditorit

  • Concrete CMS:n yksi hienoista ominaisuuksista on sivujen muokkaus "drag and drop" tyylillä, eli sivujen sisällöt voidaan vetää paikalleen niin, että kokoajan näkee mille sivu näyttää. Käyttöliittymä on hyvin intuitiivinen ja sivujen muokkaus siten helppoa.
  • WordPress käyttää oletuksena Gutenberg-editoria, joka mahdollistaa sisältölohkojen lisäämisen ja järjestelyn editorissa, mutta siitä ei näe suoraan miltä lopullinen sivu näyttää. WordPressiin on kuitenkin tarjolla useita lisäosia, jotka tarjoavat samantyylistä muokkaustapaa kuin Concrete CMS. Näitä lisäosia ovat esim. Divi ja Elementor.

6. Tietoturva

  • Concrete CMS tarjoaa vahvoja tietoturvaominaisuuksia suoraan käyttöön otettaessa, mukaan lukien suojan yleisiä verkkovaaroja vastaan. Lisäksi käyttäjät voivat konfiguroida turvallisuusasetuksia, kuten käyttöoikeuksia ja pääsynhallintaa yksityiskohtaisesti.
  • WordPressillä on vahvat perusominaisuudet tietoturvan suhteen, mutta koska se on niin laajalti käytetty, se on usein hakkerien kohteena. Tietoturvan parantamiseksi on olemassa monia lisäosia.
    WordPressin suorituskyky ja turvallisuus voivat vaihdella merkittävästi asennettujen lisäosien ja teemojen laadun mukaan. Huonosti koodatut tai päivittämättömät lisäosat ja teemat voivat avata ovia haavoittuvuuksille.

Molemmat järjestelmät voivat olla turvallisia, kunhan niitä hallitaan ja päivitetään asianmukaisesti. Sivuston tietoturvaan vaikuttavat julkaisujärjestelmän lisäksi monet muut asiat.

 


 

Juuri oikean julkaisujärjestelmän valitseminen voi olla haastavaa. Vielä haastavampaa on siirtyä tutusta järjestelmästä toiseen, vaikka toisinaan se on kannattava ratkaisu. Ota meihin yhteys, jos kaipaat sivustollesi tekijää, ja näkökulmaa julkaisujärjestelmän valintaan!

Jätä yhteydenottopyyntö


Lue myös nämä