Etäällä etätöissä – suunnittelijan kokemuksia etäarjesta

Millaista on olla etätöissä todella etäällä? WTF Designin visuaalinen suunnittelija Niina kertoo uusimmassa blogissa kokemuksistaan siitä, kuinka hypätään WTF-tiimiin mukaan täysin virtuaalisesti toiselta puolen Eurooppaa ja millaista etäsuunnittelijan arki on?

WTF Designissa tehdään paljon etätöitä. Kuvassa visuaalinen suunnittelijamme Niina Luomajoki.


Kahvipannu porisee, aamu alkaa täällä samoin kuin kotonakin. Liikkuvan toimiston ikkunasta näkyy tällä kertaa järvimaisema, jonka takana pieni traktori kyntää peltoa. Jos nyt olisi hyvä ilma, nauttisimme aamiaisen ulkona. Sateiset päivät sen sijaan on hyvä aloittaa läppärin kanssa kahvia hörppien.

Aloitin työt WTF Designilla ollessani jo reissun päällä. En siis ole nähnyt toimistoamme tai osaa tiimimme jäsenistä kasvokkain kertaakaan. Master of WTF Designin eli Sannankin tapasin itseasiassa viimeksi vuosia sitten! Tiimimme todellakin on siis virtuaalinen.

Luottamus muiden osaamiseen täytyy olla vahva ja kommunikaation pelattava saumattomasti viestintäyhteyksien välityksellä, jotta etätiimi toimii.


WTF Designin tiimi on virtuaalinen ja tekee paljon etätöitä.
 

Tiivistä yhteistyötä tehokkailla etätyön työkaluilla

Oikeastaan en juuri edes huomaa olevani niin kaukana muusta tiimistä. Olemme tiiviisti yhteydessä netin välityksellä. Yhteydenpitoon, työnjakoon, tuntikirjanpitoon sekä tiedostojen hallintaan on kaikkeen omat ohjelmansa, jotka ovat tehneet etätyöskentelijän arjesta kovin helppoa.

Puhelinoperaattorin tarjoama nettiyhteys riittää melko pitkälle EU-maissa. Yleensä hommat hoituvatkin siis siellä missä ikinä olemmekin. Tarvittaessa toimisto siirtyy ostoskeskukseen, kahvilaan tai Ikeaan paremman wifi-yhteyden perässä. Matkakokoinen, portugalilainen Macbookkini kulkeekin mukanani lähes koko ajan.
 

Sään salliessa etätyöpiste voi olla jopa ulkona

 

Täällä työt sujuvat mukavasti reissailun ohessa. En ajattele olevani lomalla, mutta en myöskään ole täällä töitä varten. Nämä kaksi soljuvat arjessa symbioosissa. Saatan aloittaa päiväni asiakasprojektin parissa, pyörähtää keskellä päivää vuorilla kiipeilemässä ja palata pimeän tullen jälleen läppärin äärelle.

En ole rutiini-ihminen enkä välttämättä edes sopisi niin hyvin perinteisiin 8–16-toimistotöihin. Kaipaan vaihtelua, jota täällä tarjoaa niin työskentelytilat kuin maisematkin.
 

On totta, että matkailu avartaa. Se tarjoaa myös parhaat ideat ja uutta näkökulmaa suunnittelijan työhön.


Joskus paras wifi löytyy huoltoasemalta tai vaikka Ikeasta


Etätyöntekijän työkalutärpit

  • Slack on tiimin tehokkain ja käytetyin työkalu. Se on kuin chatti, jossa jokaiselle projektille on oma keskustelunsa. Siellä vaihtuu sekä yleiset kuulumiset että kunkin asiakasprojektin kysymykset ja vastaukset. Lisäksi se synkkaa monien muiden ulkoisten ohjelmien kanssa, kuten MailChimp, Trello ja SurveyMonkey.
  • Trello ylläpitää järjestystä. Sinne merkataan tiedot projekteista, työvaiheet ja aikataulut. Näin koko tiimi on aina kartalla projektien etenemisestä.
  • Dropboxissa tiedostot ovat turvassa. Olemmekin jo pariin otteeseen todenneet Dropbox for Business -version varmuuskopioinnin loistavaksi. Dropparissa tiedostot ovat tallessa, vaikka laitteet pettäisivät tai voro iskisi reissutoimistolle.
  • Toggl on kello, johon ajastetaan kuhunkin projektiin kulunut työaika. Realiaikainen tuntikirjanpito ei vaadi muuta kuin pari klikkausta, niin tieto kulkee täältä tuhansien kilometrien päästä suoraan WTF-päämajalle.
niina Niina Luomajoki

Brändibarista, visuaalinen suunnittelija

Tutustu kirjoittajaan

Mainostoimistoelämää
niina

Niina Luomajoki

Brändibarista, visuaalinen suunnittelija

niina@wtfdesign.fi

Aiheet:

Mainostoimistoelämää

Jaa somessa: