Verkkosivustot & muu digi|Artikkelit|

Concrete5 – julkaisujärjestelmien aatelia

Eri julkaisujärjestelmien tarjonta www-sivujen suunnittelussa on valtava, aina kotisivukoneista lähtien. WTF Design on ollut jo kohta kymmenen vuoden ajan mukana kehittämässä avoimen lähdekoodin järjestelmä Concrete5:sta.

Eri julkaisujärjestelmien tarjonta www-sivujen suunnittelussa on valtava, aina kotisivukoneista lähtien. WTF Design on ollut jo kohta kymmenen vuoden ajan mukana kehittämässä avoimen lähdekoodin järjestelmä Concrete5:sta.

Mainostoimiston on käytännössä mahdotonta hallita täysin kovinkaan montaa sisällönhallintajärjestelmää. Tarjolla on useita työkaluja, kuten Drupal tai yleisimmin käytössä oleva WordPress. Me WTF Designillä olemme kuitenkin olleet jo kohta kymmenen vuoden ajan vannoutuneita Concrete5-julkaisujärjestelmän tukijoita.

Kymmenen vuotta sitten lähes kaikki julkaisujärjestelmät olivat vielä lastenkengissä ja kaikkien käyttäminen oli jonkin asteista pienimmän pahan sietämistä.

Kaikki järjestelmät ovat kehittyneet sen jälkeen, mutta yksinkertaisten ja toimivien www-sivujen tapauksessa uskomme, että Concrete5:sen ominaisuudet ovat edelleen hinta–laatu-suhteeltaan ehdottomasti parhaita.

Hinta–laatu-suhteen lisäksi arvostamme korkealle järjestelmän helppokäyttöisyyttä. Uuden järjestelmän opetteleminen on käyttäjille aina haaste. Ja mitä monimutkaisempi järjestelmä on, sitä nopeammin innostus uusiin verkkosivuihin laskee. Mutta jos järjestelmä tarjoaa helpot ja monipuoliset työkalut www-sivujen rakentamiseen, on sen esittely asiakkaille myös mukavaa.

Näiden vuosien aikana on usein saanut huomata, että asiakkaat oikeasti innostuvat, kun esittelemme järjestelmän toiminnallisuuksia heille.

Monipuoliset ominaisuudet

Concrete5 eroaa monesta muusta järjestelmästä siinä, että järjestelmän mukana tulee paljon valmiita työkaluja, jotka mahdollistavat laajojenkin www-sivustojen rakentamisen sen ydintoiminnallisuuksien avulla.

Useimmissa muissa järjestelmissä ratkaisut ovat enemmän modulaarisia ja jokainen erillinen sivusto on rakennettu hieman toisistaan poikkeavasti. Tämä aiheuttaa helposti sen, että vaikka osaat käyttää jotain tiettyä sivustoa kyseisellä järjestelmällä, toiseen sivustoon siirtyminen vaatii kokonaan uuden opettelun.

Concrete5:sen ytimen mukana tulee muun muassa seuraavat ominaisuudet, jotka koemme erittäin arvokkaiksi asiakkaiden kannalta.

 • Helppo käytettävyys kaikilla päätelaitteilla
 • Täydellinen suomen kielen tuki
 • Tiedostohallinta
 • Oikeusjärjestelmä
 • Monipuoliset sisällöt
  • Tekstisisällöt
  • Lomakkeet
  • Kalenterit
  • Videot
  • Kuvakarusellit

Usein ajatellaan, että nämä kaikki ominaisuudet ovat itsestäänselvyys julkaisujärjestelmässä. Monessa muussa järjestelmässä ne joudutaan kuitenkin rakentamaan lisäosan avulla. Concrete5:n osalta kaikki ominaisuudet tulevat perusmuodossa jo ydinjärjestelmän mukana.

Vaativampaan käyttöön on tarjolla monia lisäosia, joiden avulla toiminnallisuuksia voidaan laajentaa.

Concrete5:n lisäosat eroavat monesta muusta järjestelmästä siinä, että monimutkaisemmat lisäosat ovat yleensä maksullisia. Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä pariin sataan euroon. Hinta ei yleensä ole www-sivuston kokonaisbudjetissa millään tavalla ratkaiseva. Maksullinen lisäosa antaa kuitenkin erilaisen turvan, koska lisäosan kehittäjältä on saatavissa tukea, jos lisäosan kanssa törmää ongelmaan. Monessa muussa järjestelmässä joudutaan kahlaamaan läpi useita lisäosia sopivan löytämiseksi ja ongelmatilanteissa olet yleensä yksin sitä selvittämässä.

Monipuoliset www-sivut helposti

Concrete5:n tärkein vahvuus on se, että yksittäisen sisällön sijasta sivut koostetaan niin sanotuista lohkoista. Yhdellä sivulla voi olla useita alueita, jotka koostuvat rajattomasta määrästä lohkoja. Yhdestä pitkästä sisällöstä, vaan sivuja halutaan koostaa mitä moninaisimmista palasista. Concrete5:n koko filosofia rakentuu näiden lohkojen ympärille. Käyttäjä voi lisätä, siirtää ja muuttaa lohkoja yksittäisellä sivulla haluamallaan tavalla.

Monen muun julkaisujärjestelmän perusolettamus on se, että käyttäjää pitää rajoittaa ja vahtia hyvin tarkasti. Käyttäjät voivat tehdä vain haluamiaan toimintoja. Concrete5:ssa tämä periaate on kumottu. Käyttäjille annetaan valinnan vapaus ja he voivat koostaa juuri sellaisia sivuja kuin halutaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö concrete5:lla pystyisi luomaan tietynlaisia sivuja hallitusti. Concrete5:n yksi ydintoiminnallisuus on julkaisija. Tämä mahdollistaa valmiiden lomakkeiden luomisen, jossa käyttäjää ohjataan helposti luomaan yleisesti käytettäviä sivutyyppejä helposti. Uutisen osalta voidaan esimerkiksi näyttää vain oleelliset kentät, kuten uutisen otsikko, kuva, sisältö ja asiasanat. Uutisen luomisen jälkeen voidaan käyttäjälle taas antaa vapaat kädet muokata uutista ilman rajoituksia ja lisätä uutisen yhteyteen esimerkiksi lomakkeen.

Lue myös yhteistyökumppanimme Zonerin tekemä artikkeli Concrete5:stä, asiantuntijahaastattelussa on webdesignerimme Heikki Ylipaavalniemi.


Lue myös nämä