404 - virhe vai mahdollisuus?

Tiesitkö että 404-sivuja voidaan kustomoida, ja että niiden avulla voidaan sekä parantaa sivuston käyttökokemusta että sitouttaa kävijöitä jäämään sivustolle? 404-sivujen rooli on tärkeä etenkin laajoissa sivustouudistuksissa, joiden myötä sivustolla saattaa esiintyä vanhentuneita linkkejä.
WTF Design - Blogi - 404 - Virhe vai mahdollisuus?

 

WTF:n omalla 404-sivulla hälyyttää meille ominainen WTF?! -huudahdus. Sivulta ohjataan sivustomme palvelut, blogi, tiimi ja yhteys -sivuille sekä tarjotaan mahdollisuutta hakea etsinnässä ollutta sivua.

Mikä on 404-sivu?

404 on tuttu luku lähes kaikille verkossa liikkuneille. Se on virhesivu joka kertoo kävijälle, että valitulla URL-osoitteella ei löytynyt sivua. Yleensä web-palvelin muodostaa 404-sivut automaattisesti.

Yleisiä syitä 404-sivulle päätymiseen:

  • Käyttäjä yrittää avata sivun jonka URL-osoite on muuttunut
  • Käyttäjä yrittää avata sivun joka on poistettu
  • Käyttäjä on klikannut rikkinäistä linkkiä
  • Hakukoneen tuloksissa näkyy vanhentunut osoite, jota käyttäjä klikkaa
  • Käyttäjä kirjoittaa itse osoitepalkkiin väärän URL-osoitteen päätteen

Rikkinäiset linkit kannattaa aina pyrkiä korjaamaan, jotta virhettä ei ensinkään esiintyisi. Sivulle voi myös asettaa automaattisen uudelleenohjauksen vanhasta URL-osoitteesta jos osoite on muuttunut. Kaikkia virheitä ei kuitenkaan voida ennakoida tai huomata heti, joten on hyvä että 404-sivumme toimii apulaisena näissä tilanteissa

404-sivun sisältö

Kuten kaikilla muillakin sivuilla, suunnittelu lähtee käyttäjän tarpeesta. Miten kävijän kulkua sivustolla voidaan helpottaa? Miten saadaan kävijä viihtymään sivustolla virhesivusta huolimatta? Alla esimerkkejä ja vinkkejä 404-sivuille!
 

  • Ilmoita kävijälle tapahtuneesta virheestä. Kävijä voi olla hämmentynyt kun odotettua sisältöä ei avaudukaan klikatusta linkistä. Heti alkuun onkin hyvä kertoa, että valittua sivua ei löytynyt.
  • Linkki etusivulle. Ohjataan käyttäjää takaisin toimivalle ja tutulle sivulle. Voi olla hyödyllistä antaa myös muita sivuston tärkeitä linkkejä tarjolle, kenties kävijä löytää niistä etsimänsä.
  • Sivuston hakukenttä. Kävijällä saattaa olla mielessään jokin tietty löydettävä asia, joten parhaiten voimme auttaa tarjoamalla hakukentän jolla kävijä voi etsiä haluamaansa asiaa sivustolta.
  • Kiva teksti ja/tai kuva. 404-sivun kannattaa mukailla sivuston yleistä tyyliä. Jos tyyli antaa periksi, siitä voi kuitenkin tehdä kävijälle hieman yllätyksellisen ja hauskankin!

 

Tässäpä muutama esimerkki meidän asiakkaiden sivuilta:

WTFDesign-RaahenSatama-404.jpg  WTFDesign-Kirppanat-404.jpgWTFDesign-KampaamoBrahe-404.jpgWTFDesign-RaahenVoima-404.jpg

manda Manda Kosola

WTF-webbivelho, web designer

Tutustu kirjoittajaan

Webdesign
manda

Manda Kosola

WTF-webbivelho, web designer

manda@wtfdesign.fi

Aiheet:

Webdesign

Jaa somessa: