Paljasjalkaista työelämää

7.7.2017
Työelämän muutos on faktaa lähestulkoon kaikkien normien osalta, jotka ovat työelämää määrittäneet viimeiset vuosikymmenet. Käsintehty työ on muuttunut digitaalisemmaksi, työajat työajattomiksi ja uusia ennen tuntemattomia aloja putkahtelee sinne ja tänne.

Varpaat.jpgIstun tällä hetkellä mökillä, ulkona paistaa aurinko ja lämpöä on yli kaksikymmentä astetta. Jos rannassa ei olisi sinilevää, todennäköisesti olisin pulahtanut jo uimaan tälle päivää. Silti samalla kun nautin kiireettömistä päivistä, paljaista varpaista ja maalaismaisemasta, mieleni palautuu isosta projektirupeamasta, listaa kehitettäviä asioita ensi vuodelle ja askartelee muun muassa tämän blogikirjoituksen parissa. Työ ja vapaa-aika sekoittuu yleisestikin yhä enenevissä määrin, toisaalta samalla mahdollistaen työnteon meidän jokaisen yksilöllisten piirteiden ja toiveiden mukaan.  Jollakin parhaat ideat ja tehokkain työmoodi syntyy töissä sorvin ääressä ja toisella kotona vessaa jynssätessä. Kumpi näistä on oikein ja kumpi väärin?

 

Minulta on viime aikoina kysytty usein, että mitä teen työkseni tai että mitä mainostoimistossa tehdään muuta kuin mainoksia. Vastaukseni kirjo ja moninaisuus on usein saanut kysyjän hiljenemään. Yhä edelleen usealle yli 55 -vuotiaalle ajatus monen työn pyörittämisestä tai yhden työn monialaisuus on vierasta. Perinteiset pitkät työurat yhdellä ja samalla työnantajalla on historiaa nykytyöväestölle ja työelämän pirstaleisuus ja monialainen ammatillisuus on arkipäivää. Usein samaistuminen tai keskustelujen yhteisten piirteiden löytäminen on hankalaa eri sukupolville.

 

Olen kuullut useita hyväntahtoisia varoituksia nurkan takana vaanivasta loppuun palamisesta tai perheen kanssa liian vähäisestä yhteisestä ajasta. Kännykkää ovat useat ulkopuoliset kehottaneet pitämään suljettuna vapaa-ajalla ja myös jättämään työasiat työpaikalle.

 

Nämä huomauttelijat ja varoittelijat eivät ole ehkä kokeneet työelämän muutosta tai työskentelevät hyvin perinteisillä aloilla, sillä näiden varoitusten perusteella modernin työelämän realiteetit vaikuttavat heille vierailta. Kyllä, pitää saada myös omaa rauhaa ja kyllä, pitää osata ladata akkuja. Nykyajan akkujen latautuminen täytyy toteuttaa vain toisella tavalla kuin ennen ja perheen kanssa vietetty aika on tyystin toisenlaista kuin vanhemmalla sukupolvella.

 

En usko, että kenelläkään on valmiita vastauksia tai kovin pitävää tutkimusta siitä, mikä on tehokkain tapa nykyaikaisessa työelämässä ladata akkuja ja nollata pääkoppaa. Meistä jokainen etsii ja toteuttaa itselleen sopivaa tapaa, välillä kantapään kautta oppien.

 

Tällä hetkellä minä nollaan pääkoppaa pitkillä automatkoilla, joista niin suuresti nautin, sekä kiireettömällä aikataululla. Ystävä nollaa etelän auringossa ja toinen kutoo villasukkaa kesälläkin.

 

Jatkan varpaiden heiluttelua, pilvien ihastelua ja työelämän muutoksen pähkäilyä. Työtä ja vapaa-aikaa, lepoa ja mielen askartelua. 

 

Sanna Salo
Yhteisömanageri

sanna.salo@wtfdesign.fi | Twitter | Instagram | LinkedIn

 

Sanna_Salo.png

Sanna Salo

Yhteisömanageri
sanna.salo@wtfdesign.fi

    

Tilaa uutiskirje!

Uutiskirjeessämme saat muutaman kerran vuodessa arkea helpottavia vinkkejä markkinointiviestintään, ja samalla pysyt perillä WTF Designin kuulumisista!