Kuka huolehtii yrittäjästä?

3.9.2015
Vastaus kysymykseen on yksinkertainen: yrittäjä itse. Työterveyshuolto joko on tai ei, valitettavan usein ei. Yrittäjän omalle vastuulle siis jää se, kestääkö kroppa ja pääkoppa menossa mukana.

Kuka_huolehtii_yrittajasta.jpg

Yrittäjä on aina vähän töissä, jos ei fyysisesti, niin ainakin mieleltään. Vapaapäivänä mietitään seuraavaa työpäivää, ruokaa laittaessa kustannusarviota ja pyykkiä viikatessa kirjanpitoa. Työpäivätkin ovat usein pitkiä. Verenpaine nousee, stressikäyrä vetää pitkin asteikon ylintä kippuraa ja pää tuntuu kasvavan kolminkertaiseksi, kun pitää ajatella ihan koko ajan niin älyttömän paljon. Välillä työtilanne sitten on taas todella hiljainen. Silloin sitä väkisinkin miettii, että onko kyseessä pysyvä vai väliaikainen tilanne ja sekin nostaa stressikäyrät tappiin.

 

Olen vasta ”kolkyt ja jotain”, joten työvuosia on hyvällä tuurilla edessä vielä kymmeniä.

 

Tykkään myös työstäni ja yrittäjänä olosta, joten nyt on hyvä hetki laittaa tämä yrittäjä ruotuun. Viime kesänä juostu puolimaraton kun ei enää pidä fyysistä kuntoa yllä eikä stressi vähene sillä, että joskus taivun johonkin asanaan. 

Päätin ottaa härkää sarvista. Olen ensimmäistä päivää yrittäjille suunnatussa TYK-kuntoutuksessa kolmen yrittäjäystävän kanssa ja naputtelen tätä tekstiä raukeana Rokualta käsin. Päivän virallisen ohjelman lisäksi olen kävellyt, juossut, uinut, lakannut varpaankynnet, päivittänyt puhelimen sovellukset, kaivanut Polar Loopin naftaliinista, nauranut vedet silmissä, liikuttunut ja istunut kolme kertaa valmiiseen ruokapöytään. Varsinaista arjen luksusta! Nämä sekä ympäröivä luonto ovat jo nyt tehneet tehtävänsä. Ylikierroksilla käyvä pääkoppa on ehtinyt havainnoimaan taivaalla lipuvat pilvet, lammen sinisen veden ja metsässä kasvavat jäkälät. Ei ihan perusjuttuja kroonisesta paikallaan kaahaamisesta kärsivälle yrittäjälle. 

Jos hengittelen kaikessa rauhassa kokonaista kuusi päivää, palaa kotiin ehkä jotain muuta kuin se sinkoileva hermokimppu, joka starttasi maanantaiaamuna kohti uutta elämäntyyliä. Pidetään peukkuja.

Sanna Paakkonen, Master of WTF Design

 

(Kirjoitus julkaistu 3.9.2015 Raahen Seudussa)

 

Sanna_Salo.png

Sanna Salo

Yhteisömanageri
sanna.salo@wtfdesign.fi

    

Tilaa uutiskirje!

Uutiskirjeessämme saat muutaman kerran vuodessa arkea helpottavia vinkkejä markkinointiviestintään, ja samalla pysyt perillä WTF Designin kuulumisista!